Ut ur vinterdvalan, 1.. 2.. 3.. SQUAT!

I helgen kunde jag sätta igång igen efter flera veckor hostande och snorande. Det var en sån lättnad att få svettas och kämpa lite igen efter att ha varit stillasittande under den högtiden på året då man äter och fikar som mest.
Min kropp jublade!
 
Idag var jag på gymmet en kort sväng på förmiddagen. Jag vill inte gå ut för hårt när jag precis har blivit frisk, så jag körde en kvarts lätt crosstrainer och sedan styrka på funktionsytan. Det blev en salig blandning av övningar, men mest ben/rumpa.
 
Smakprov:
 
Wallball
Du använder en medicinboll (förslag är ca 5-10 kg) och kastar den upp över dig. När du fångar den går du direkt ner i en squat, och sedan upp igen och börjar om övningen.
Egentligen ska denna övning göras mot en vägg, men i brist på fri väggyta så kan man bara kasta bollen upp i luften.
 
Kettlebell wallball
En kettlebell swing som sedan övergår i en benböj genom att du svingar upp kettlebellen i luften och fångar upp den samtidigt som du går ner i en benböj. Sedan upp igen och börjar om övningen.
Det är helt enkelt som "wallball" fast du använder en kettlebell och gör en kettlebell swing mellan varje squat.
 
Rygglyft med vikt
Vanliga rygglyft med en vikt som du roterar framför dig från en till andra handen varje gång du går upp, så vikten flyttas från ena till andra sidan om dig hela tiden.
Försök att andas ut på vägen upp och in på vägen ner, så att du håller kroppen uppe med ryggen och inte genom att du fyller lungorna med luft.
 
 
Styrketräning bränner generellt inte så mycket kalorier i jämförelse med konditionsträning, men den muskelgrupp som vid styrketräning bränner mest är ben/rumpa. Detta eftersom det är kroppens största muskelgrupp. Det går åt mycket mer energi för att hela benmuskeln ska orka under varje repetition än till t.ex. armarna.
Och för de som tror att de kan få en snygg pushup-rumpa genom endast löpning, crosstrainer eller annan konditionsträning så måste jag tyvärr göra er besvikna. Träning i backe hjälper såklart, men generellt så gör konditionsträning bara rumpan mindre.
Squats är lösningen!