Proteinbars med hasselnötscréme
Vill du, som jag, gärna ha något att stoppa i magen efter träningspasset? Eller vill du ha ett mellanmål som är lite mer spännande än en banan eller en låda kvarg?
Då föreslår jag att du testar detta enkla och väldigt goda recept!
Barsen innehåller både mycket energi och protein, så att de både piggar upp och mättar.
Ca 14 bars
- 3 dl valfria nötter/frön (t.ex. hasselnötter, valnötter, cashewnötter, linfrön, solrosfrön)
- 1 dl proteinpulver (cookies & cream och choklad är det jag testat, men det funkar nog med vilken som helst)
- 2 dl kokos
- 2 dl kokos
- 2 äggvitor
- 1 msk honung
- 0,5 dl hasselnötscréme (eller annat nötsmör)
(- 60 g mörk choklad, valfritt)
Sätt ugnen på 200 grader (varmluftsugn 180 grader) och förbered en plåt med bakplåtspapper på.
Mixa alla torra ingredienser i en mixer, eller hacka dem för hand.
Vispa äggvitan i en separat bunke och blanda sedan i honung och hasselnötscrémen, rör ihop det till en jämn smet.
Vänd sist i de torra ingredienserna i bunken med äggblandningen och rör ihop det med en sked/för hand.
Platta ut degen på bakplåtspappret till en rektangel, strax över en decimeter bred och ca 1 cm tjock (se bild nedan). Grädda sedan i nedre delen av ugnen ca 8-9 min. Håll koll så de inte blir för torra.
Skär sedan ut barsen innan degen har svalnat, för då kan de smula. Ha ev, om du vill, ett lager smält choklad ovanpå.
<-- Cookies&cream Choklad -->
I originalreceptet var det egentligen jordnötssmör, och inte hasselnötscréme, och det är säkert väldigt gott det också.
Men!
Om ni då skulle ta med er en proteinbar med jordnötssmör i att äta efter gymmet, i skolan, eller på jobbet, och en jordnötsallergiker skulle råka vara i närheten, så skulle det kunna sluta riktigt olyckligt för hen. Det är nog inget man tänker på om man inte själv är allergisk eller känner någon som är, men snälla, ge det en extra tanke!
Och om du måste välja jordnötssmöret, ät upp den hemma ;)